Blog #18 | Verrasblog

wat wil jij liever, ervaringen of cadeaus?

Het antwoord van Verrasdag.nl op Corona

Door Hidde Blom

Iedereen houdt ervan om iets te krijgen, maar wat zou jij liever krijgen; ervaringen of cadeaus? Stel je voor, je bent jarig en al je familie en vrienden komen over de vloer. Uiteraard neemt iedereen een cadeau voor je mee. Van sommigen krijg je simpel wat centen, van anderen een fles wijn, een bosje bloemen of een grappige mok. Toch zijn de dingen die je het meest onthoudt de ervaringen die je deelt met anderen. Hoe gaaf was het toen jij met je vrienden naar dat ene festival kon op hun kosten, of die keer dat jij een cursus bonbons maken kreeg van je vriendinnen en vergeet niet die gave rit die je mocht maken in die snelle racewagen. Materialistische dingen krijgen is leuk, maar deze verslijten of raak je kwijt. Ervaringen daarentegen zijn zoveel leuker om te geven en te krijgen en dit is waarom: 

Ervaringen brengt men meer geluk

Uit onderzoek blijkt dat ervaringen voor meer lange termijn geluk zorgen dan bezittingen. Dit komt door een bekend Nederlands gezegde waar een kern van waarheid achter zit, namelijk “Het bezit van de zaak, is het einde van het vermaak”. Dat wil zeggen: zodra je eindelijk datgene bezit wat je al die tijd al wilde hebben, dan gaat de lol van het bezit er al snel van af. Bij ervaringen daarentegen blijft het geluk wat je ervaarde altijd hangen. Dit komt voornamelijk door het feit dat de ervaring niet iets is wat je kan bezitten, maar iets is wat je hebt meegemaakt. De ervaring zal niet verslijten en je kan deze ook niet kwijtraken, waardoor het geluk wat je bij deze ervaring hebt beleeft veel langer mee zal gaan.

“Een bloemetje geven aan je date is natuurlijk leuk, maar samen ergens wat gaan drinken, een potje poolen of samen een toren beklimmen zorgt voor een veel grotere kans op een vonk.”

Ervaringen zorgen voor mooiere herinneringen

Een van de redenen waarom veel mensen zoveel van sport houden, komt door de vele herinneringen die zij hiermee associëren. Vrienden of vriendinnen die van jongs af aan al in hetzelfde sportteam zitten, of de vele wedstrijden die thuis voor de buis gekeken worden met het hele gezin. Vul hier elke andere hobby of interesse in en de uitkomst blijft hetzelfde. Terugkijkend op de tijd die je hier vroeger (of misschien nu nog) aan beleefd hebt zullen vaak met een glimlach op het gezicht onthouden worden.

Ervaringen zorgen voor minder rommel

De meeste cadeaus die je zult krijgen zullen uiteindelijk verslijten of gezien worden als rommel. Ze nemen simpelweg ruimte in beslag. Ervaringen hebben dit natuurlijk niet nodig. Ervaringen hoef je nergens in je huis neer te zetten en ervaringen zullen er niet vies of rommelig uit gaan zien. Het enige wat je misschien overhoudt aan ervaringen zijn de leuke foto’s of video’s die je ervan hebt gemaakt. Maar zeg nou zelf, hoeveel fysieke ruimte nemen die tegenwoordig nog in beslag, aangezien je alles makkelijk kan opslaan op je laptop of telefoon. 

Ervaringen zorgen voor een betere connectie

Door het samen te beleven van activiteiten met anderen komen er meer onderlinge gespreksstof mogelijkheden. Het samen genieten van een leuke, gekke of spannende ervaring zorgt voor een betere band, omdat je natuurlijk hetzelfde meemaakt. Ervaringen zorgen niet alleen voor gespreksstof over de ervaring zelf, maar tijdens de ervaring praat je natuurlijk over veel meer dingen dan alleen de ervaring. Dit is ook een van de grootste redenen waarom daten bijvoorbeeld draait om samen iets beleven, waardoor er dus een mogelijke connectie ontstaat.

Bij Verrasdag.nl zijn wij altijd geboeid door leuke feitjes en onderwerpen die te maken hebben met het geven van cadeaus en het bieden van een unieke ervaring. Het leven wordt voorspelbaar en een verrassing kan een verschil maken, helemaal als je het aan iemand anders geeft. In deze blog die ik schreef lees je over hoe ons leven steeds voorspelbaarder wordt en wat voor effect een verrassing heeft op jou als persoon? Ben je benieuwd naar wat wij jou kunnen bieden? Bekijk onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Wat wil jij liever, ervaringen of cadeaus?

Geef een antwoord