Blog #2 | Verrasblogs

Het leven is voorspelbaar

Het antwoord van Verrasdag.nl op Corona

Door Hidde Blom

Het leven is erg voorspelbaar geworden de laatste jaren! Thuisbezorgd geeft ons tegenwoordig de kans om te kijken waar we beter niet, maar ook zeker wel ons eten kunnen bestellen. Op Facebook doen we een uitgebreid onderzoek naar onze spannende eerste date. Onze navigatie apps zorgen ervoor dat we nooit meer een verkeerde weg in slaan. Alles wat je kunt bedenken wordt elk jaar gemakkelijker gemaakt dan het jaar daarvoor, maar wat gebeurt er met je, wanneer je jezelf of iemand anders een keer verrast?

Een kleine verrassing brengt al groot geluk

Je hebt alleen een euro nodig om iemand te verrassen. In een onderzoek van psychologie expert Nobert Schwarz werd er een euro op een kopieerapparaat gelegd. De proefpersonen die de euro vonden werden kort daarna ondervraagd. De proefpersonen waren aanzienlijk vrolijker dan de proefpersonen die geen euro hadden gevonden. Door deze onverwachte verrassing stonden ze die dag iets gelukkiger in het leven.

De volgende keer dat je koffie gaat halen…laat een euro achter in de automaat in de wetenschap dat je collega het vindt. Deze persoon zal dit als enorm fijn ervaren en vrolijker weer aan het werk gaan. 

Verrassingen wekken versterkte emoties op

Je kan je emoties categoriseren in primaire emoties, zoals blijdschap of angst, en in secundaire emoties zoals schuld (blijdschap + angst) of ontroering (blijdschap + verdriet). Het interessante aan een verrassing is dat dit deze emoties versterkt. Wanneer je boos bent en je verrast wordt, zal je merken dat je woedend wordt. Denk maar eens aan die keer dat Netflix zonder aan te kondigen zijn abbonnementskosten verhoogde. Combineer je blijdschap met een verrassing, dan voel je je helemaal geweldig. Bijvoorbeeld die ene keer dat je dat leuke kledingstuk kocht en deze kwam eerder binnen dan verwacht. Dit is ook de reden waarom surprise party’s zo goed werken. De jarige heeft al een geweldige dag en wanneer hij of zij thuiskomt staan alle vrienden en familie te wachten, helemaal geweldig!

Een verrassing zorgt voor meer waardevolle relaties

Je beste vriendin een bloemetje sturen op een normale doordeweekse dag, of je één van je beste vrienden verrassen met een activiteit die hij al jaren op zijn bucketlist heeft staan. Er is een onderzoek  gedaan onder getrouwde proefpersonen van middelbare leeftijd. Dit onderzoek toonde aan dat het doen van ongewone en spannende activiteiten, zoals skiën of dansles nemen, voor meer huwelijkstevredenheid zorgt dan wanneer er meer gewone activiteiten worden gedaan, zoals het kijken van een film of samen koken. Door deze ervaring samen te delen zorgt dit voor een diepere connectie tussen ons, en dat is een van de mooiste dingen in het leven.

 

Het ongewone en onbekende opzoeken wekt veel gezonde spanning en blijdschap op bij iedereen. Bij Verrasdag.nl nemen wij jouw hele planning uit handen en zorgen voor een onvergetelijke ervaring, door jou een geweldige Verrasdag te laten beleven. Wij organiseren voor jou een dagje uit dat minder voorspelbaar is dan veel andere dingen in ons leven. Laat je verrassen door ons en ontdek wat Nederland te bieden heeft. Wanneer mogen wij jou verrassen? Bekijk onze deals!

Bronnen: NY Times, Visually by Rockcontent

 

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Het leven is voorspelbaar