Blog #16 | De activiteiten van Verrasdag

De kunst van het koffieschenken

Door Matthijs van Wijngaarden

De ene persoon moet er niks van hebben en de ander kan zich geen ochtend voorstellen zonder een bakkie pleur, we hebben het natuurlijk over; koffie! Bij Verrasdag.nl zijn we altijd opzoek naar de leukste, gekste en meest bijzondere activiteiten in Nederland. Ook tijdens de Corona Crisis is vinden wij het belangrijk om niet stil te zitten. Er zijn immers tal van activiteiten te vinden, sommige die zelfs op locatie én thuis te ervaren zijn. Vandaag begeven we ons in de wereld van de latte art, oftewel de kunst van het koffieschenken.

Wat is ‘latte art’ precies?

Gestroomde melk die door de espresso wordt geschonken om een mooi patroon te maken. Zo simpel kan het zijn, maar latte art is veel meer dan dat. Al vanaf de jaren ’80 proberen de beste barista’s al de mooiste en meest creatieve patronen in hun koffie te verwerken. Want laten we eerlijk zijn; een kopje koffie zetten kunnen we allemaal, maar een simpele koffie veranderen in een waar kunstwerk is een heel ander verhaal. Door sommige is koffie ondertussen verheven tot kunst waar alleen de echte (koffie)kunstenaars raad mee weten.

“Bij je koffie krijg je een glas water. Drink nooit van dat water na je koffie. Een grotere belediging kun je de barman niet geven. Moet je de smaak soms wegspoelen? Nee nee, je drinkt eerst het water, om andere smaken uit je mond te wissen en optimaal van de koffie te genieten.”

Bron: Angelique, MeMyself&Italy (9 juni 2017)

Koffiedrinken als een echte Italiaan

Het land van de lekkerste pizza’s, de prachtige stranden en natuurlijk de beste koffie van de wereld, tenminste, als je het de Italianen zelf vraagt. Als je aan een cappuccino denkt dan denken de meeste mensen aan Italië. Het schenken van een cappuccino wordt nergens zo zorgvuldig gedaan als in een klein koffietentje ergens in een buitenwijk van Rome. De Italianen claimen dan ook de eerste te zijn die kwamen met de ‘latte art’. Het schenken van de perfecte koffie zit vast in de cultuur, en o wee als je je niet aan de regels houdt. Italianen drinken nooit een cappuccino na 11:00 in de ochtend, drinken hun bakkie altijd staand in een bar en waag het om een glas water te drinken na je espresso.

Hoe krijg ik zelf een hartje in mijn koffie?

Het hartje in je koffie is misschien wel de bekendste vorm van ‘latte art’, maar het is moeilijker dan het lijkt. Voor je het weet heb je een gebroken hart in je koffie of lijkt jouw kunstwerk op een druppeltje melk. Gelukkig zijn er zijn op internet verschillende technieken te vinden en tegelijk ook veel mensen die het tevergeefs hebben geprobeerd. Het maken van de perfecte cappuccino is niet voor iedereen weggelegd. Ondanks dat is het wel een bijzondere skill die veel mensen ondanks de moeilijkheidsgraad graag willen proberen te leren. Bij Verrasdag.nl zijn wij het hier helemaal mee eens en staat een workshop latte art tussen de mogelijke activiteiten die jij kan doen tijdens jouw Verrasdag.

Ben je benieuwd naar hoe jij thuis de perfecte koffie kan zetten en daarnaast jouw eigen gezette bakje kan veranderen in een prachtig kunstwerk? Op YouTube zijn er verschillende video’s te vinden hoe je kan beginnen met de kunst van het koffieschenken. Ben je benieuwd naar wat voor activiteiten Verrasdag.nl nog meer te bieden heeft? Houd onze blog in de gaten of boek nu jouw eigen Verrasdag via onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

De kunst van het koffieschenken

Geef een antwoord