Blog #20 | Verrasblogs

kerst met verrasdag

het dagje uit in Hilversum

Door Jasper de Boer

De dag waar veel mensen elk jaar weer naar uitkijken, eerste kerstdag! Voor veel Nederlanders is vandaag toch een speciale feestdag. Gezellig eten met vrienden & familie is dit jaar net even anders vanwege de pandemie, ondanks dat hopen wij jullie dit jaar een hele mooie en gezellige kerst kunnen vieren! Wij bij Verrasdag.nl vinden kerst ook een bijzondere feestdag, dus vandaar een speciale blog over de kerst. Vandaag gaan we kijken naar echte klassiekers wat betreft kerstmuziek en zijn we benieuwd wat er nu op het kerstmenu staat bij de meeste Nederlanders.

De échte kerstklassiekers 

Het bekendste nummer met de kerst is natuurlijk ‘’All I want for Christmas is you’’. Tijdens de feestdagen is het nummer zeer populair en veel te horen op de radio en televisie. Sinds het meetellen van downloads bij de samenstelling van hitlijsten in 2006, kwam het nummer jaarlijks in de top 1000 terecht. Enkele malen werd zelfs een hogere notering behaald dan de oorspronkelijke nummer 5-notering uit 1994. In ‘’All I want for Christmas is you’’ zingt Carey dat het samenzijn met haar geliefde het enige is waar kerst om draait.

‘’Last Christmas’’ van Wham is natuurlijk een echte klassieker, maar wat weten we nou eigenlijk van het nummer? Het nummer werd geschreven door George Michael. Wham was in 1984 veelvuldig te vinden in de UK Singles chart. In Nederland werd het nummer 22 keer een hit. Dit is een absoluut record in de Nederlandse hitlijsten. In 1984 bereikte het nummer de tweede plaats in de Nationale hitparade en in de periode 2006 tot en met 2019 werd het door vele downloads en streaming opnieuw een hit in de Singles top 1000. Het is de op drie na langst genoteerde single in die hitlijst.

‘’Driving home for Christmas’’mag deze kerst natuurlijk ook niet ontbreken. Dit nummer is van de singer-songwriter Chris Rea. Het nummer werd op 10 december 1988 uitgebracht. In een interview van BBC Radio 4, tijdens het programma Today op 16 december 2009, vertelde Chris Rea hoe hij tot het nummer kwam. Het nummer ontstond veel eerder, voordat het opgenomen werd. Zijn vrouw kwam hem ophalen in London om hem vervolgens naar zijn huis in Middlesbrough te rijden in haar Austin Mini, dit om geld te besparen, omdat per trein reizen veel te duur was. De inspiratie ontstond vervolgens toen ze op een enorme file stuitte net buiten Londen terwijl de sneeuw viel, met in het vooruitzicht nog een lange rit naar Middlesbrough. Rea begon naar de andere bestuurders te kijken, die “er allemaal zo ellendig uitzagen.” Schertsend begon Rea te zingen: “Driving Home for Christmas…” Chris Rea heeft hiermee een echte kersthit gemaakt. 

Wat eten Nederlanders het liefst met de kerst?

Het voorgerecht onder de voorgerechten voor kerst is toch wel de garnalencocktail. We eten onze Hollandse garnaaltjes het liefst met whiskysaus en ijsbergsla. Fruit of komkommer doen het als variatie ook goed in een garnalencocktail. Ander typisch voorgerecht dat we in Nederland bereiden voorafgaand het kerstdiner, zijn soep en carpaccio. Romige tomatensoep is een gerecht dat bij iedereen in de smaak zal vallen. Ook is rundercarpaccio met zelfgemaakte mayonaise en pijnboompitten een kerst voorgerecht dat in de smaak zal vallen. 

Als het gaat om hoofdgerechten met kerst, dan wordt er vooral veel vlees gegeten. Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes. Om minder stress met kerst te ervaren, spreken veel families ook af dat iedereen wat meeneemt voor het kerstdiner. Dit wordt ook wel shared dining genoemd. En als laatste zijn kaasfondue en stoofperen mateloos populair als gerechten voor het kerstdiner. 

Ook al weten we van tevoren dat we een dessert eigenlijk niet meer op kunnen eten, toch maken we elk jaar weer de heerlijkste nagerechten voor kerst. Crème brûlée is met zijn gekarameliseerde laagje suiker typisch kerst eten, net zoals luchtige chocolademousse. En wie kan die tiramisu met iets te veel drank nu niet weerstaan? En als het gaat om makkelijke desserts voor kerst, is een Viennetta ijstaart met krakende laagjes chocola nog steeds een topper in Nederland.

Wij van Verrasdag.nl nemen graag de organisatie van jouw uitje uit handen. Wij zorgen voor een unieke activiteit op een erg gezellige bestemming in Nederland. Uiteraard kun je dit uitbreiden met een diner en/of een overnachting op dezelfde bestemming. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Kerst met Verrasdag

Geef een antwoord