Blog #3 | De activiteiten van VerrasdagHoe zie jij je verrasdag?

het dagje uit in Hilversum

Door Jasper de Boer

Hoe zie jij je Verrasdag? In deze blog wil ik je graag een voorbeeld geven van een activiteit uit onze lijst van activiteiten. Tijdens mijn zoektocht naar originele activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland stuitte ik op een bijzonder museum…het “MuZIEum” in Nijmegen. In dit museum ervaar je hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Het museum biedt drie verschillende expedities over dit onderwerp en daarnaast een wisselend programma aan sprekers en tentoonstellingen. In elk van deze expedities ervaar je op een andere manier hoe het is om blind of slechtziend door het leven te gaan.

Donkerbelevingen 

Tijdens de eerste expeditie maakt de bezoeker mee hoe het is om in de duisternis te lopen. De donkerbelevingen zijn geheel gericht op blindheid. De rondleiding wordt door een blind of slechtziend persoon gegeven omdat dit de ervaring voor jou als gast helemaal compleet maakt. Op deze manier kan je je helemaal inleven in het dagelijks leven van jouw gids.

Expeditie ribbelroute

Ervaar in de buitenlucht hoe het is om te lopen als een blind of slechtziend persoon. De virtual reality bril zorgt ervoor dat die verschillende oogaandoeningen stimuleert. Want hoe werkt het nu eigenlijk als je helemaal niets kan zien? Hoe moet je anderhalve meter afstand houden in de menigte als je niets kunt zien? Door deze belevenis krijg je een inkijkje in het leven van een blind of slechtziend persoon. 

Het doe-plein

Op het interactieve doe-plein maak je als gast nog meer kennis met de wereld van de blinden en slechtzienden. Je luistert hier naar persoonlijke verhalen van deze personen en je leert meer over het hebben van een visuele beperking. Zelf kan je ook aan de slag met je eigen zintuigen. Stel jezelf op de proef om dingen te ruiken en bijvoorbeeld te raden wat het is.

Tentoonstellingen

Gedurende het hele jaar zijn er verschillende tentoonstellingen in het museum. Tot eind september dit jaar is er een tentoonstelling van Britte Tielemans te zien. Ze presenteert je de collectie “verblinden”. In de afgelopen maanden heeft Britte meubels ontworpen speciaal voor blinden en slechtzienden. De collectie bestaat uit vier verschillende objecten die allemaal een uniek verhaal omschrijven en hierbij de ervaring van een blind of slechtziend persoon.. Britte wil met deze collectie graag laten zien wat blinden en slechtzienden precies zien.

Het “MuZIEum is één van de vele activiteiten bij Verrasdag.nl. Op basis van jouw interesses kiezen wij de activiteit die het beste bij jou past. We kiezen altijd een activiteit die jou op een positieve manier zal verassen! Ben je al overtuigd? Bekijk onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Hoe zie jij je Verrasdag?