Blog #19 | Verrasblogs

Het leukste cadeau om te geven

Door Matthijs van Wijngaarden

Het leukste cadeau om te geven is natuurlijk een Verrasdag giftcard! Echter ontvangen mensen liever een cadeau dan dat ze deze aan iemand geven. Maar is dat daadwerkelijk zo of halen mensen gemiddeld meer plezier uit het geven van een cadeau? Bij Verrasdag.nl vertellen we je graag over onderwerpen die te maken hebben met het ervaren van verrassingen en onder andere het geven van cadeaus. Vandaag kijken we naar wat voor effect het heeft als je iemand iets geeft in plaats van iets krijgt.

Een cadeau geven of een cadeau ontvangen?

Sinterklaas is net achter de rug en kerst staat alweer op de stoep. Elk jaar rond deze dagen denken de meeste kinderen maar aan 1 ding: het krijgen van cadeaus! Dromen van mooi verpakte cadeautjes onder de kerstboom vullen de dromen van veel kinderen. Wat zit er in die cadeaus? En krijg je alles wat je op je verlanglijstje zet? Het uitpakken van het cadeau dat je al maanden en maanden wilt, is zo spannend. Kan het daadwerkelijk beter worden dan dat?

Als we de onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in Canada mogen geloven wel! Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld meer geluk ervaren wanneer ze een cadeau aan iemand geven in plaats van het krijgen van een cadeau. Als je een cadeau aan iemand geeft tonen we hiermee onze waardering, interesse en dankbaarheid aan deze persoon. Het verrassingselement en waardering vanuit deze persoon zorgt voor een zodanig positief effect op jou als gever dat het je onbewust aanzienlijk gelukkiger maakt.

Geld maakt wél gelukkig!

“Geld maakt niet gelukkig”. Dit is een veelgehoorde uitspraak die iedereen wel zal kennen. Maar is dit wel waar? Het heeft vooral te maken met waar je je geld aan besteed. Uit een onderzoek aan de universiteit van Waikato, in Nieuw-Zeeland, blijkt dat mensen die geld aan een ander besteden gelukkiger zijn dan mensen die het uitgeven aan zichzelf. Het geven van cadeaus stimuleert de eigen hersenen.

Het eerdergenoemde onderzoek van de universiteit van Britisch Columbia, werd de deelnemers willekeurig geld gegeven. Een aantal mensen kregen de opdracht dat geld aan anderen uit te geven en een andere kreeg de opdracht om het aan zichzelf uit te geven. Degenen die geld aan anderen gaven, voelden zich gelukkiger. Een bedrag ter waarde van vijf dollar, voor ons dus zo’n vier tot vijf euro, kan zelfs al genoeg verschil maken om je aantoonbaar gelukkiger te laten voelen. Betekent dit dat geld je wel degelijk gelukkiger kan maken als je het op een juiste manier uitgeeft?

Bij Verrasdag.nl zijn wij altijd geboeid door leuke feitjes en onderwerpen die te maken hebben met het geven van cadeaus en het bieden van een unieke ervaring. Het leven wordt voorspelbaar en een verrassing kan een verschil maken, helemaal als je het aan iemand anders geeft. In deze blog van Hidde Blom lees je over hoe ons leven steeds voorspelbaarder wordt en wat voor effect een verrassing heeft op jou als persoon? Ben je benieuwd naar wat wij jou kunnen bieden? Bekijk onze deals!

Bron: UBC, Forbes
Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Het leukste cadeau om te geven

Geef een antwoord