Blog #15 van 2021 | De steden van Verrasdag


Het dagje uit in Groningen

het dagje uit in Hilversum

Door Jasper de Boer

 

Hét dagje uit in Groningen boek je natuurlijk via Verrasdag.nl! Groningen is de grootste noordelijke stad van Nederland. Groningen staat bekend om zijn prachtige monumenten, zoals de Martinitoren en zijn gezellige binnenstad. Wij zijn constant bezig met het zoeken naar leuke en unieke steden in Nederland die iets extra’s te bieden hebben. Vaak zijn dit de wat minder bekende steden in Nederland, maar ook regelmatig zal je uitkomen in een stad met een bekendere naam. In deze rubriek stellen wij verschillende ‘Verrasdag steden’ aan je voor. Alle steden in deze rubriek zijn een optie voor jouw Verrasdag. Vandaag in de spotlight: Groningen!

De stad Groningen

De Groningers noemen de stad Grunn, Grunnen of Stad. Een andere bijnaam van Groningen is Martinistad. Dit verwijst naar de Martinitoren. De Martinitoren, staande aan de grote markt, is met zijn 96,8 meter de hoogste toren van de stad Groningen. De stad heeft een lange geschiedenis. Dit zie je aan de historische huizen en de gebouwen in het centrum van de stad. Groningen is ook echt een studentenstad er wonen ongeveer 57.000 studenten. De stad telt meer dan 200.000 inwoners waarvan dus een groot deel studenten van zijn van over de hele wereld die in het hoger onderwijs of aan de Rijksuniversiteit Groningen studeren.

 

Waar komt de naam Groningen vandaan?

Over waar de naam Groningen vandaan komt, zijn er veel verschillende theorieën. Zo zou het zijn afgeleid van de naam ‘Groni’, met een verwijzing naar het oude spelwijzen ‘Groningi’ en ‘Groninga’ en de oude naam ‘Gronesbeke’ voor een water in de buurt van de Hunze. Een andere theorie is dat de oude naam Groeningen is afgeleid van ‘Groeninge’, een groen veld. Groen komt van ‘Cruon’ en een inge is een oude naam voor een open veld. Niemand weet zeker waar de naam echt vandaan komt. Dit blijft tot heden een raadsel.

Prinsentuin

De Prinsentuin in Groningen is in 1626 aangelegd voor stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Sinds 1594 verbleven ze in de nabijgelegen Prinsenhof. De Prinsentuin heeft een prachtige rozentuin, kruidentuin en een berceaus (is een pad waarbij aan beide zijden heggen staan). Wat kenmerkend is aan de prinsentuin zijn de berceaus. Je kan deze berceaus op veel verschillende plekken vinden in de prinsentuin.

Bij Verrasdag.nl is het onze passie om te zoeken naar leuke plekjes in allerlei steden in Nederland en wij delen deze graag met jou! Wij verzorgen graag een dagje uit met leuke tips over jouw stad, een leuke activiteit gekozen op je eigen interesses en een optioneel bij te boeken lunch, diner en/of overnachting om je Verrasdag helemaal compleet te maken! Lijkt dit jou erg leuk? Neem een kijkje bij onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Het dagje uit in Groningen

Geef een antwoord