Blog #15 | De steden van Verrasdag

Hét dagje uit in delft

het dagje uit in Hilversum

Door Jasper de Boer

Hét dagje uit in Delft boek je natuurlijk via Verrasdag.nl! Delft is een prachtige stad waar heel veel te beleven is. Delft staat bekend om de mooie geschiedenis en natuurlijk delfts blauw. Wij zijn constant bezig met het zoeken naar leuke en unieke steden in Nederland die iets extra’s te bieden hebben. Vaak zijn dit de wat minder bekende steden in Nederland, maar ook regelmatig zal je uitkomen in een stad met een bekendere naam. In deze rubriek stellen wij verschillende ‘Verrasdag steden’ aan je voor. Alle steden in deze rubriek zijn een optie voor jouw Verrasdag. Vandaag in de spotlight: Delft!

Historisch Delft

Hoewel Delft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht en Nijmegen geen Romeinse stad is, kreeg de stad al in 1246 van graaf Willem II stadsrechten. Delft was ontstaan uit de elfde-eeuwse grafelijke vroonhof van Godfried de Bult, gebouwd op de verhoogde wal van een uitgegraven waterloop, een zogenaamde ‘delf’. Doordat heeft de stad Delft haar naam aan. Wat zie je van die geschiedenis tegenwoordig nog terug in Delft? Ontzettend veel! Als je tegenwoordig een dagje naar Delft gaat kun je een rondvaartboot nemen of een bus huren om de geschiedenis van Delft met eigen ogen te aanschouwen. Wist je bijvoorbeeld dat de huidige Paardenmarkt in Delft ligt op de plek die in 1654 na de buskruitontploffing werd verwoest? En dat het nieuwe Kruithuis precies ‘één kanonskogel afstand’ verderop ligt? Ook kun je de kogelgaten die achterbleven in de muur na de moord op Willem van Oranje nog terugzien in de Prinsenhof en praalgraven van Nederlandse zeehelden als Maarten Tromp bewonderen de Nieuwe Kerk. Naast de geschiedenis is er tegenwoordig enorm veel te beleven in Delft. Wij zetten de leukste activiteiten even voor je op een rijtje.

Het prinsenhof

Museum Prinsenhof Delft is een museum aan het Sint Agathaplein. Het Prinsenhof was oorspronkelijk een kloostercomplex. Het kreeg de naam Prinsenhof omdat Prins Willem van Oranje, regelmatig in het Sint-Agathaklooster verbleef. hij werd in Het Prinsenhof vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten in de muur zijn nog steeds te bezichtigen. Museum Prinsenhof Delft heeft een uitgebreide collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel hiervan stamt uit de 16de en 17de eeuw, de periode van grote bloei voor Delft en de Nederlanden. De collectie beslaat een periode van meer dan vijf eeuwen en is zeer divers: van Michiel van Mierevelt tot Jan Schoonhoven en van 17de eeuws textiel en zilver tot hedendaags keramiek. Het museum Prinsenhof Delft trekt jaarlijks ongeveer 90.000 bezoekers. 

Science centre Delft

Voor het grote publiek is het vaak een raadsel wat er bij een Technische Universiteit gebeurt. Wat zijn die geheimzinnige en ingewikkelde onderzoeksprojecten die voor een “leek” vaak ondoorzichtig lijken? In het superleuke Science centre Delft zie je met eigen ogen waar de onderzoekers en studenten TU Delft zich dagelijks mee bezig houden. Het Science Centre Delft laat de “echte” techniek zien, neem bijvoorbeeld een kijkje in een werkplaats die ook door TU-onderzoekers en technische bedrijven worden gebruikt.

Bij Verrasdag.nl is het onze passie om te zoeken naar leuke plekjes in allerlei steden in Nederland en wij delen deze graag met jou! Wij verzorgen graag een dagje uit met leuke tips over jouw stad, een leuke activiteit gekozen op je eigen interesses en een optioneel bij te boeken lunch, diner en/of overnachting om je Verrasdag helemaal compleet te maken! Lijkt dit jou erg leuk? Neem een kijkje bij onze deals!

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Hét dagje uit in Delft