Blog #11 van 2021 | De steden van Verrasdag

Hét dagje uit in alkmaar

het dagje uit in Hilversum

Door Jasper de Boer

Hét dagje uit in Alkmaar boek je natuurlijk via Verrasdag.nl! Alkmaar is een van de vele steden waar je terecht zou kunnen komen. Zowel de activiteit als de bestemming blijven natuurlijk een verrassing tot op het laatste moment. Wij zijn constant bezig met het zoeken naar leuke en unieke steden in Nederland die iets extra’s te bieden hebben. Vaak zijn dit de wat minder bekende steden in Nederland, maar ook regelmatig zal je uitkomen in een stad met een bekendere naam. In deze rubriek stellen wij verschillende ‘Verrasdag steden’ aan je voor. Alle steden in deze rubriek zijn een optie voor jouw Verrasdag.Vandaag in de spotlight: Alkmaar!

Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten De stad staat bekend als “de kaasstad”. Van begin april tot eind september wordt wekelijks een traditionele kaasmarkt gehouden. Een inwoner van Alkmaar heet een Alkmaarder, maar wordt in de volkstaal een kaaskop genoemd. Alkmaar is ontstaan op een strandwal, waarover een lange landweg naar het zuiden van Nederland liep.

Bezienswaardigheden in Alkmaar

Alkmaar speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Spanjaarden. Dit zie je vandaag de dag nog altijd terug bij het Huis met de Kogel (het heet echt zo!). Dit is een houten huis waar in de achterzijde een kanonskogel uit 1573 is blijven hangen. Dit is tevens een museum waar je alles kunt leren over Alkmaar en de invloed van de 80-jarige oorlog op deze stad.

 De Grote Sint-Laurenskerk is meer dan 500 jaar oud en bevat het oudste nog bespeelbare kerkorgel van Nederland. De kerk is prachtig om te zien zowel van binnen als van buiten. Zo staat er bijvoorbeeld op het luik van het orgel een prachtige schildering. Ook de buitenkant levert een indrukwekkend gezicht op. In de kerk is een museum gevestigd over de geschiedenis van het pand. Daarnaast wordt hier elk jaar een World Press Photo tentoonstelling gehouden. Ook zeer de moeite waard. 

Het stadhuis van Alkmaar is een opvallend gebouw in de straten van de stad. Het werd gebouwd tussen 1509 en 1520 in een gotische stijl. Daarmee is het een visueel opmerkelijk gebouw. Het stadhuis is nog altijd in gebruik als stadhuis en wordt veel gebruikt als trouwlocatie. Met een ligging in het centrum van Alkmaar kom je hier ongetwijfeld een keer voorbij!

Alkmaar is meerdere hofjes rijk, maar het Hof van Sonoy is een van de meest bezochte. Wanneer je bij de ingang aankomt dan zie je een rijkversierde toegangspoort met gouden elementen. Daarachter kom je in hof terecht waar vroeger een klooster lag. Het Sint Maria Magdalena Klooster werd vanaf de 15e eeuw gebruikt als opvangplaats voor dakloze stedelingen. Toen het Hof verkocht werd aan de gouverneur van het Noorderkwartier, Diederik Sonoy, veranderde de functie. Nadat Sonoy hier enkele jaren gewoond had, werd de plek uiteindelijk een rijksmonument met daarbij een restaurant

Verschillende uitjes de Kaasstad

Het kan niet dat je Alkmaar bezoekt zonder de link met kaas ergens tegen te komen. Zeker wanneer je in de zomerperiode richting Alkmaar gaat, dan is de kaasmarkt niet te missen. Niet alleen kun je kaas kopen, maar ook werp je een blik in de geschiedenis. Er wordt namelijk uitgelegd hoe kaasdragers te werk gingen, hoe het proeven en keuren verliep en dit alles natuurlijk in traditionele outfits.

Ook wanneer er geen kaasmarkt is, is er altijd nog het Hollands Kaasmuseum. In de Waag van Alkmaar vind je de geschiedenis van kaashandel, de bereidingswijze en de rol van Nederland in de kaasindustrie. Niet alleen kinderen komen er graag, maar ook volwassenen vinden het een interessant bezoek. Het museum ligt naast de VVV waar je terecht kunt voor leuke routes door de stad en andere tips voor bezienswaardigheden.

Bij Verrasdag.nl is het onze passie om te zoeken naar leuke plekjes in allerlei steden in Nederland en wij delen deze graag met jou! Wij verzorgen graag een dagje uit met leuke tips over jouw stad, een leuke activiteit gekozen op je eigen interesses en een optioneel bij te boeken diner en/of overnachting om je Verrasdag helemaal compleet te maken! Lijkt dit jou erg leuk?

Deel deze blog met je vrienden!
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Hét dagje uit in Alkmaar

Geef een antwoord